Sporten om stofwisseling te verhogen

Hoe verhoog ik mijn stofwisseling?

Hoe verhoog ik mijn stofwisseling?

Je stofwisseling is zonder twijfel één van de belangrijkste factoren bij gewichtsverlies en de vooruitgang die je boekt door fitness, maar wat is eigenlijk je stofwisseling?

Stofwisseling of metabolisme met andere woorden, verwijst naar alle chemische processen die gelijktijdig plaatsvinden in je lichaam, wat de mogelijkheid creëert waarbij cellen chemische verbindingen maken en afbreken. In het bijzonder zorgt je stofwisseling ervoor dus voor dat voeding afgebroken wordt en energie aangemaakt wordt.

De mate van werking van je stofwisseling tijdens rust is een belangrijk aspect, aangezien dit bepaalt hoeveel calorieën je verbrandt en energie je aan maakt op moment van rust. (Wanneer je niet beweegt of aan het trainen bent). De mate van werking hiervan wordt bepaald door meerdere factoren, waaronder je genen en levensstijl.

Het is mogelijk om de werking van je stofwisseling, waaronder ook de mate van werking in rust, te verhogen. Dit is van groot belang, want wanneer je dit doet is je lichaam in staat om meer calorieën en vet te verbranden. Het goede nieuws is dat je heel veel kan doen om je stofwisseling te verhogen!

Om enige ideeen te geven hoe je dit kunt doen zal ik een aantal tips geven om je stofwisseling harder te laten werken. Wanneer je deze tips goed en frequent toepast zullen je gewichtsverlies- en fitness doelen gegarandeerd sneller behaald worden. Met dit advies zul je je vet verbranden!

7 tips om je stofwisseling te verhogen

1. Een goed ontbijt is onmisbaar – Aan het gezegde dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, is absoluut niks gelogen. Door binnen een uur nadat je wakker geworden bent te ontbijten, zorg je ervoor dat je stofwisseling opgestart wordt. Tijdens je nachtrust staat deze namelijk op een laag pitje. Door het activeren van je stofwisseling zul je over de hele dag meer calorieën verbranden. Om het meeste uit je ontbijt te halen is het aan te raden om te zorgen dat je genoeg eiwitten en eventueel genoeg vezels binnenkrijgt.

2. Zorg voor lichamelijke beweging vroeg op de dag – Een andere goede manier om je stofwisseling sneller te laten werken is door lichamelijke beweging toe te passen in de ochtend. Het maakt niet uit of je touwtje gaat springen, een rondje gaat rennen, de sportschool in gaat of de fiets pakt, lichamelijke beweging in de ochtend is verantwoordelijk voor een verhoogde stofwisseling voor de rest van de dag.

3. Eet regelmatig – Het regelmatig eten is een vaak gehoord advies, maar deze is dan ook zeer belangrijk. Regelmatig eten zorgt ervoor dat je stofwisseling bezig blijft en niet in zal zakken. Ik raad aan om verdeeld over de dag, bijvoorbeeld om de twee uur iets te eten. Op deze manier wordt je stofwisseling geprikkeld om te blijven verbranden. Het is daarbij beter om zes keer een kleine maaltijd te eten dan drie keer een grote maaltijd.

4. Snack verantwoord – Een belangrijk onderdeel van regelmatig eten is het voorhanden hebben van de juiste tussendoortjes. Zo doe je er goed aan om altijd te kiezen voor snacks die veel vezels, eiwitten en gezonde onverzadigde vetten bevatten. Onder andere door de vele vezels doet je lichaam er langer over om dit voedsel te verteren, wat ervoor zorgt dat je stofwisseling bezig blijft.

5. Doe krachttraining – Trainen met gewichten of met een elastische band (weerstand training) zorgen niet alleen voor het sterker worden van je lichaam. Zo draagt dit ook bij aan de verhoging van de werking van je stofwisseling in rust. Dit omdat je spiermassa invloed heeft op de hoeveel vet en calorieën dat je lichaam kan verbranden. Ik wil je aanraden om minimaal vier à vijf keer per week een half uurtje aan kracht- of weerstandstraining te doen.

6. Gebruik vitamine D – Gebleken is dat de inname van vitamine D in combinatie met diëten en trainen zorgt voor een toename van de vetverbranding. Vitamine D heeft namelijke een directe invloed op je stofwisseling. Vitamine D is betaalbaar en een makkelijkere manier dan dit is er haast niet!

7. Zorg voor voldoende nachtrust – Een goede nachtrust is één van de belangrijkste dingen die er is. Niet alleen voel je je veel beter, een goede nachtrust is ook van belang voor een juiste werking van je stofwisseling. Zonder deze nachtrust zullen hormonen die een belangrijke rol spelen bij het regelen van je stofwisseling namelijk van slag raken. Voor mensen die problemen hebben met nachtrust is het de moeite waard om eens te kijken naar voedingssupplementen als tryptofaan en melatonine.

Als je vragen hebt of feedback wilt geven op dit artikel, kan je dat onderin deze pagina schrijven.

, , , ,