fitness-voeding-man-die-sandwich-eet

Wat is een goede voeding voor en na je training?

Welk doel je ook nastreeft, goede voeding speelt een grote rol in de resultaten die je kan behalen in de sportschool. Kort geschreven is het belangrijk om die voeding tot je te nemen die hoort bij je gezond en actieve levensstijl. Je lichaam heeft brandstof nodig om prestaties te kunnen blijven leveren. Naast brandstof voor energie heeft je lichaam nog meer stoffen uit voeding nodig voor het herstellen en opbouwen van de spieren. Daarnaast heeft het lichaam bij intensieve cardiotrainingen meer vitaminen en mineralen nodig.

Goede voeding is naast trainen dus erg belangrijk voor goede prestaties. Wanneer het komt tot de vraag wat je wel/niet nodig hebt, zal je bijna nooit tot hetzelfde advies komen als je erom vraagt. Er bestaat veel verwarring over wat nu wel of niet goed is om te eten. Ik zal proberen je op weg te helpen wat je nu wel/niet moet eten voor en na de training. Als je dit goed op orde hebt voor jezelf en leert wat jou lichaam nodig heeft, zal je betere resultaten boeken!

Welke voeding is goed om te nemen voor de training?

In de maaltijd voor je training is het belangrijk de focus te leggen op eiwitten en complexe koolhydraten. Dit zijn de basis stoffen die het lichaam nodig heeft voor het leveren van de nodige brandstof voor energie tijdens je training. Ook als je vroeg in de ochtend gaat trainen zou je je lichaam moeten ondersteunen met voldoende voeding. Als je niet voldoende eiwitten en complexe koolhydraten voor je training binnen krijgt uit je dagelijkse voeding, dan is het goed om deze aan te vullen met deze voedingsstoffen. Dit kan door het nemen van een eiwit dat traag wordt opgenomen en door het nemen van complexe koolhydraten. Als je dit in de vorm van een eiwit shake inneemt, mix deze dan eventueel met fruit en bijvoorbeeld spirulina poeder.

Voor de complexe koolhydraten voldoet het als je fruit en groente eet voor je training. Je kan bijvoorbeeld ook een volkoren cracker met pindakaas nemen. Een andere optie is vet-vrije yogurt met een beetje honing. Een eiwit reep waar ook vaak de nodige koolhydraten in zitten is ook goed om te nemen.

Zorg daarnaast voor voldoende inname van water voor je training. Vaak wordt alleen tijdens de training water ingenomen maar ook daarvoor, bijvoorbeeld tijdens of na je maaltijd is het goed om je vochtniveau op peil te brengen.

Als je traint voor een grotere spiermassa en je je training een boost wilt geven heb je de keuze uit vele pre-workout producten die je kunnen helpen effectiever te trainen. Er zijn vele verschillende producten beschikbaar die je voor je training kan innemen. Veel producten bevatten stimulerende aminozuren, kruiden en andere ingrediënten. Welk product het meest geschikt is voor jou om te gebruiken kan je het beste zelf uitproberen.

Welke voeding is goed om te nemen na de training?

Het eerste uur na je training is het belangrijk om je reserves aan te vullen en je lichaam de nodige bouwstoffen aan te bieden voor optimaal herstel. Het is een goed tijdstip voor een eiwitshake. Kies een eiwit dat snel wordt opgenomen (wei-eiwit). Voeg glutamine toe aan je shake om de aangesproken spieren sneller te laten herstellen en sterker te maken.

Je lichaam heeft ook koolhydraten nodig om het energie niveau te herstellen, dit is mede goed voor de eiwitopname van het lichaam. Je kan hiervoor wederom fruit of groente nemen of een volkoren cracker met een beetje zoetigheid.

Conclusie: Wat moet je voor en na je training nemen.

Het is belangrijk om de juiste voedingsstoffen tot je te nemen, zowel voor als na je training. Welke voedingsstoffen dit specifiek voor jou zijn kan je het beste zelf bepalen. Wat je ook eet voor en na je training, het is goed om je bloedsuikerspiegel in balans te houden zonder teveel pieken en dalen. Dit betekent het vermijden van voeding met enkel veel vet en een hoog suikergehalte. Zorg er ook voor dat je voldoende neemt en binnen krijgt.

Als je vragen hebt of feedback wilt geven op dit artikel, kan je dat onderin deze pagina schrijven.

, , , , ,