Frisdrank, een goede voeding?

Wat doet frisdrank met je gezondheid?

Je kan haast geen tv aanzetten zonder dat er een programma over afvallen over overgewicht aanstaat. Er wordt veel naar Amerika gekeken met zijn explosieve stijging betreft obesitas, maar ook in Europa is dit een toenemend probleem. Het is dan ook niet zo gek dat een goede voeding een belangrijker onderwerp is dan ooit.

Dat broodjes kroket, patat en snoep niet passen bij een gezonde voeding, mag duidelijk zijn, maar waar nogal wat verschillende meningen over bestaan is frisdrank. Ondanks de aanwezigheid van een zeer hoge hoeveelheid suiker in deze originele dranken, zijn er namelijk ook de “light” producten waarbij sinds kort ook “zero calorie” aan het rijtje toegevoegd kan worden.

Het uiteindelijke verhaal betreft frisdrank en gezondheid

Er is geen twijfel over mogelijk dat de originele sport- en frisdranken (met suiker) ,om het zo maar even te noemen, niet passen bij een gezonde voeding. De reden hiervoor is overduidelijke het extreem hoge gehalte aan suiker. Om een voorbeeld te geven bevat een blikje Coca-Cola (0,33L) ruim 35 gram aan suiker. Wanneer je een flesje van 0,5 liter leeg drinkt, zit je al aan de 53 gram suiker! Waar de meeste mensen geen rekening mee houden is dat 1 gram suiker gelijk staat aan 4 calorieën.

Dit is dus een hele hoeveelheid suiker voor een kleine hoeveelheid van je dagelijkse inname van voeding. Combineer deze hoeveelheid suiker met de rest van je voeding en je zult uitkomen op een zeer hoge calorie inname, en dat voor één dag. Het probleem is dat de meeste van deze calorieën uit suiker, in zulke grote hoeveelheden, opgeslagen zullen worden als vet.

Suiker zorgt er namelijk voor dat onze insuline en endorfine gehaltes een piek bereiken. Hierdoor slaat ons lichaam het suiker op als vet. Daarnaast wil ons lichaam steeds meer suikers hebben om zo het endorfine gehalte hoog te houden. Dit alleen laat dus al zien hoe schadelijk frisdrank kan zijn.

Hoe zit het met de light frisdranken?

Veel van jullie zullen misschien denken dat light en zero calorie frisdranken de oplossing zijn voor dit probleem. Het is namelijk waar dat je hiermee de calorieën en de hoge gehaltes aan geraffineerde suikers ontloopt.

“Door het raffineren van de suiker worden allerlei stoffen uit de suiker gehaald die je lichaam nodig heeft om de suiker goed te verwerken.” (Bron: Suikerwijzer.nl)

Het probleem met deze light producten is dat er kunstmatige zoetstoffen aan toegevoegd worden. Gebleken is, dat deze ook erg slecht voor je zijn. Naast het feit dat deze stoffen in verband worden gebracht met kanker, humeur stoornissen, zicht problemen en geboortecomplicaties, zijn kunstmatige zoetstoffen ook hinder aan het afvallen van gewicht. Het probleem met aspartaam en dergelijke stoffen is dat ze het moeilijker maken voor het lichaam om suikergehaltes te controleren. Dit maakt het dus ook zeer slecht voor mensen met diabetes. Uiteindelijk zal dit ervoor zorgen dat je hongergevoel toeneemt, wat een aanslag zal doen op je vooruitgang betreft je keuze voor goed gezond voedsel.

Frisdrank en gezondheid – Conclusie

Waarschijnlijk was het al duidelijk, maar wanneer het je doel is om af te vallen en/of gezond te leven, is het van belang om alle sport- en frisdranken, met suiker of de light variant, te verbannen uit je voedingspatroon. Deze dranken zullen ze je doelen namelijk zwaar in de weg gaan staan.

Als je vragen hebt of feedback wilt geven op dit artikel, kan je dat onderin deze pagina schrijven.

, , , , , ,