Hoeveel koolhydraten per dag om gewicht te verliezen

Hoeveel koolhydraten per dag om gewicht te verliezen

Wanneer het aankomt op fitness en gewichtsverlies blijft de consumering van koolhydraten een veelbesproken en controversieel onderwerp. Dus hoeveel koolhydraten mag je nu per dag eten om gewicht te verliezen?

Koolhydraten kunnen slecht zijn voor meerdere redenen. Allereerst zijn ze vaak veel bewerkt. Om preciezer te zijn, zijn koolhydraten in de meeste gevallen het meest bewerkt ten opzichte van al het andere voedsel dat we eten. Als we bijvoorbeeld naar meel kijken, zijn de meeste voedingsstoffen verwijderd uit wit meel, waaronder de delen die vitaminen, vezels en eiwitten bevatten. Wanneer je wit of gebleekt meel eet, wordt deze snel verteerd en omgezet in suiker.

Maar ook andere granen kunnen in hoge mate bewerkt zijn. Het is dus van belang om voor volgranen te kiezen wanneer je koolhydraten eet. Volkoren is ook goed, maar is vaak niet geheel voldoende aangezien de voedingsstoffen soms kunstmatig terug worden geplaatst, nadat deze eerder verwijderd waren.

Broden en pasta’s bevatten naast de van nature aanwezige suikers vaak veel toegevoegd suiker. Deze zijn natuurlijk erg slecht wanneer je gewicht wilt verliezen. Daarnaast is mais ook een boosdoener ondanks dat dit volgranen is. Tenslotte is het van belang om te onthouden dat suiker ook een koolhydraat is, dus let goed op wat je eet. Waar het eten van fruit gezond is, is het teveel eten hiervan ook een boosdoener. Fruit bevat naast veel vitaminen namelijk ook veel suiker. Het is daarom dan ook veel beter om te kiezen voor groente, die ook zeer rijk is aan vitaminen.

Dus hoeveel koolhydraten mag ik per dag eten om gewicht te verliezen?

De aanbevolen hoeveelheid koolhydraten om gewicht te verliezen is een inname van rond de 70 à 100 gram per dag. Onder de 70 gram is veel gezien bij diëten en/of in geval van geen of zeer lichte lichamelijke inspanning. Wanneer je aan krachttraining of andere zware lichamelijke belasting doet, is 150 à 200 gram koolhydraten per dag meer geschikt. Je lichaam heeft deze extra koolhydraten namelijk nodig als brandstof en voor het voeden van de spieren.

Om deze reden vind ik de “zero carb” diëten ook absoluut niet om aan te raden. Je lichaam heeft namelijk koolhydraten nodig voor de productie van energie en voor een goede verwerking van eiwitten. Denk daarom goed na voordat je eventueel begint aan een dieet gebaseerd op een zeer lage hoeveelheid koolhydraten.

Om kijkend naar deze cijfers een duidelijker beeld te schetsen, bevat een gemiddelde snede brood bijna 13 gram aan koolhydraten, waar een bagel er zelfs 38 gram kan bevatten!

In welk voedsel zitten nog meer koolhydraten verborgen?

Naast het bekende voedsel (voedsel met graan en gesuikerd eten), zijn er een aantal specifieke producten met een hoog koolhydraat gehalte waar je op moet letten. Zeker als je veel eiwitsupplementen gebruikt is dit van belang.

De eerste waar je goed op moet letten zijn dan ook eiwitshakes en smoothies. Sommige van deze producten kunnen namelijk een zodanige hoeveelheid koolhydraten bevatten die voldoende zijn voor complete daginname, dus hierbij is het zeker opletten geblazen! Zorg er dus altijd voor dat je kiest voor de lage calorie en koolhydraat/suiker varianten. Hetzelfde geldt voor de eiwitrepen. Waar sommige repen 40 tot 50 gram koolhydraten bevatten, kunnen de low-carb repen 26 gram aan koolhydraten bevatten.

Als je vragen hebt of feedback wilt geven op dit artikel, kan je dat onderin deze pagina schrijven.

, , ,