Afvallen door de koolhydraat inname te verminderen.

Hoe kan ik koolhydraten eten en toch afvallen in gewicht?

Als je af wilt vallen in gewicht is het meest gehoorde dieetadvies het schrappen van de koolhydraten uit je voeding, maar hoe zit dit nou precies? In dit artikel zal ik deze dieetmethode toelichten en een beeld geven hoe dit nou in zijn werking gaat.

Wat zijn koolhydraten nou precies?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat koolhydraten benodigd zijn voor het normaal functioneren van je lichaam, in bijzonder voor de productie van energie. Zie het als een brandstof om de motor draaiende te houden. Wanneer je het zonder enige vorm van koolhydraten moet doen, is je lichaam aangewezen op andere manieren van energieproductie, maar voor dagelijkse activiteiten is dit eigenlijk niet voldoende.

Koolhydraten zijn in te delen in 2 categorieën: eenvoudig en complex. Als je af wilt vallen zijn de eenvoudige koolhydraten de slechtste keuze omdat deze je bloedsuiker snel laten stijgen tot piekhoogte waarna deze weer snel zullen dalen. Het gevolg hiervan is dat je een hongerig gevoel krijgt, waardoor je alleen nog maar meer wilt eten. Complexe koolhydraten daarentegen worden omgezet in glycogeen en worden in tegenstelling tot eenvoudige koolhydraten langzamer verbrand. Dit zorgt voor een geleidelijkere productie van energie of voor opslag van energie voor later gebruik.

Over het algemeen zijn complexe koolhydraten dus beter voor je, met in het bijzonder de groente gebaseerde opties zoals spinazie, broccoli, bladgroente, granen en vol volkoren. Omdat deze stoffen zeer voedingsstofrijk zijn, ondersteunen ze je gehele gezondheid.

Koolhydraten en gewichtsverlies

Koolhydraten spelen een directe rol bij het verliezen van gewicht. Het probleem is dat de in dit geval “slechte” koolhydraten zoals wit brood, pasta en zetmeel veel calorieën bevatten wat de kans groter maakt dat deze in je lichaam worden opgeslagen als vet. “Goede” koolhydraten die in dit geval beter voor je zijn, zijn diegene die te vinden zijn in groente. Zo zul je makkelijker af kunnen vallen.

Koolhydraten eten en alsnog kunnen afvallen

Het komt er op neer dat je niet alle koolhydraten uit je voeding moet schrappen. In plaats daarvan is het de bedoeling dat je je dagelijkse inname van koolhydraten gaat minderen. De dagelijkse aangeraden hoeveelheid is 300 gram, maar het verminderen naar 50 gram per dag kan al een flinke vooruitgang opleveren betreft gewichtsverlies. Wanneer je koolhydraten eet, wees er dan zeker van dat je de gezonde opties kiest. Eet bijvoorbeeld volkoren brood in plaats van wit brood.

Het is in ieder geval zeker dat het verminderen van koolhydraten in je voeding het afvallen in gewicht een stuk gemakkelijker maakt en zal je zeker helpen om wat van die overtollige kilo’s te verliezen. Hierbij is het niet aan te raden om alle koolhydraten te schrappen. Kies simpelweg voor gezonde voedingsvarianten en zorg dat je deze rond je trainingen om eet. Dit zorgt voor een optimale verbranding van calorieën.

Eiwitten als koolhydraat vervanger

Een voldoende aan inname van eiwitten is altijd aan te raden, maar zeker als je je koolhydraten gaat verminderen, is het een perfect moment om meer eiwitten te gaan consumeren. Eiwitten zorgen namelijk niet alleen voor een betere ondersteuning van de groei van spiermassa, maar ook voor een snellere stofwisseling, wat leidt tot meer verbranding van vet en calorieën. Kortom is eiwit een perfecte vervanger voor het mindere aantal koolhydraten die je binnenkrijgt.

ls je vragen hebt of feedback wilt geven op dit artikel, kan je dat onderin deze pagina schrijven.

, , , , , ,