Jezelf goed voelen is belangrijk!

Hoe kan ik mijn serotonine gehalte op een natuurlijke wijze verhogen?

Serotonine, sommigen van jullie, waaronder diegene met medische en/of psychologische kennis, weten al waar ik het over heb. Voor de personen die hun schouders ophalen bij het lezen van dit woord, zal ik eerst even uitleggen wat serotonine is en wat het doet.

Serotonine is het hormoon in je lichaam dat er simpel gezegd voor zorgt dat jij lekker in je vel zit. Deze stof wordt ook gelinkt aan meerdere zaken op gezondheidsgebied. Dit hormoon is een neurotransmitter dat betrokken is bij het regelen van je gemoedstoestand. Veel medicijnen die bedoeld zijn tegen angst en depressie zorgen er dan ook voor dat de afbraak van serotonine voorkomen wordt, of dat de productie hiervan toeneemt.

Aangezien je dit soort middelen alleen hoort te slikken bij hevige problemen en onder toezicht van een medische professional, heb ik een aantal natuurlijke tips voor je die je toe kunt passen. Op deze manier kun je je serotonine productie op een gezonde, veilige en natuurlijke wijze verhogen.

7 tips om je serotonine op een natuurlijke wijze te verhogen

1. Eet meer eiwitten – Eiwitten bevatten de stof tryptofaan, wat een essentieel aminozuur is. Deze stof is benodigd voor de productie van serotonine en zal in de hersenen uiteindelijk hiernaar worden omgezet. Het eten van gezonde eiwitten zoals kalkoen, kip, vis, ei, noten en ook kaas zullen je serotonine gehalte een natuurlijke boost geven. Al deze producten bevatten namelijk een significante dosis tryptofaan.

2. Schrap niet alle koolhydraten – Ondanks dat eiwitten de beste werking bieden en een teveel aan koolhydraten aanzet tot vet, is het van belang om niet alle koolhydraten uit je voedingsschema te schrappen. Zo is gebleken dat koolhydraten benodigd zijn voor het behouden van een gebalanceerde stofwerking in de hersenen. Tryptofaan, en de omzetting hiervan in serotonine, werkt het beste wanneer deze gezamenlijk geconsumeerd worden met koolhydraten en groenten.

3. Schrap niet alle vetten – Alhoewel het van belang is alle slechte (verzadigde) vetten uit je voeding te schrappen, is het belangrijk om de goede vetten (Omega 3 vetzuren..) zoals te vinden in vis, noten en sommige vruchten wel te consumeren. Deze zijn belangrijk voor de correcte regeling van je hormonen, waaronder serotonine. Andere goede bronnen zijn DHA bewerkte eieren en zuivel, lijnzaadolie en chia zaden.

4. Gebruik visolie supplementen – Het nemen van visolie capsules is waarschijnlijk de beste manier om er zeker van te zijn dat je dagelijks genoeg gezonde vetzuren binnenkrijgt. Dit supplement draagt erg goed bij aan een gebalanceerd en goed humeur!

5. Zorg voor (genoeg) lichamelijke beweging – Naast de vele andere voordelen van regelmatig bewegen, stimuleert lichamelijke beweging je lichaam om serotonine en andere stofjes zoals dopamine vrij te geven om jezelf goed te voelen. Dit is waarschijnlijk de snelste manier om je humeur een opkikker te geven op het moment dat je dit echt nodig hebt. Ga lekker de sportschool in, of maak een lekkere wandeling. Je knapt er zeker van op!

6. Zorg voor een goede nachtrust – Een goede nachtrust is zeer belangrijk. Kwaliteit gaat dan ook zeker voor kwantiteit, waarbij 6 tot 8 uur slaap ideaal is. Teveel of te weinig slaap kan je hormoonhuishouding ontregelen wat de productie van serotonine niet ten goede komt. Ga niet te laat naar bed in de avond en zet je er zelf tot aan om in de ochtend je bed uit te komen. Dit zal zeker een positief effect hebben op je humeur.

Voor mensen met slaapproblemen is het een idee om wat informatie in te winnen over de stof melatonine. Dit is een natuurlijke stof die bijdraagt aan een betere nachtrust.

7. Minder de hoeveelheid stimulanten – Het dagelijks teveel consumeren van cafeïne en suiker is negatief voor je serotonine aanmaak en gemoedstoestand. Daarnaast is alcohol ook niet aan te raden.

Als je vragen hebt of feedback wilt geven op dit artikel, kan je dat onderin deze pagina schrijven.

, , , , ,