Een voldoende aan vitaminen is onmisbaar voor een gezond leven

Welke vitaminen zijn belangrijk om extra te gebruiken?

Het gebruik van voedingssupplementen wordt steeds populairder. Het is dus belangrijk om te weten welke supplementen je wel en niet moet nemen. Tenslotte kan een teveel aan supplementatie een belasting zijn voor je lichaam en spijsvertering.

Een voldoende aan vitaminen is belangrijk, maar een teveel aan vitaminen en mineralen kunnen stijgen tot een toxisch gehalte wat zeer schadelijk en gevaarlijk is. Het beste is dan ook om zoveel mogelijk vitaminen op een natuurlijke manier via je voeding binnen te krijgen.

Echter zijn er ook een aantal vitaminen waarbij het haast onmogelijk is om hiervan genoeg binnen te krijgen via voedsel. In dit geval is het dus belangrijk dat je deze dagelijks via voedingssupplementen tot je neemt. Een voldoende aan bepaalde vitaminen zijn extra van belang wanneer je gewicht wilt verliezen, je spiermassa wilt verhogen of stress wil verminderen.

De vitaminen die je dagelijks zou moeten nemen

Multivitaminen – Een goede multivitamine is de basis om mee te beginnen. Multivitaminen zijn van belang omdat ze ervoor zorgen dat je lichaam de ondersteuning krijgt die het nodig heeft, zelfs op de dagen dat je geen lichamelijke inspanning levert. Het is van belang om te weten, dat ondanks misschien op de productverpakking wordt vermeld, dat je lichaam nooit de gehele 100% van de aanwezige vitaminen op neemt.

Ik wil iedereen aanraden om dagelijks multivitaminen te nemen. Zeker als je sport is dit van belang. Een zware training zorgt er namelijk voor dat je lichaam zijn voedings- en bouwstoffen snel verbruikt.

Vitamine C – Naast het feit dat vitamine C bijdraagt aan een sterker immuunsysteem, is het ook één van de beste antioxidanten die je kan hebben, wat zorgt voor een anti-verouderings effect. Daarnaast geeft het je stofwisseling een duw in de rug, wat de verbranding van vet verhoogt aangezien vitamine C benodigd is voor het afbreken van vetzuren.

Het is bij vitamine C geen probleem als je meer binnen krijgt dan je lichaam nodig heeft. Alle overschotten zullen namelijk afgevoerd worden via je urine.

Vitamine B Complex – De B vitaminen zijn een goede optie wanneer je probeert om gewicht te verliezen. Daarnaast is deze vitamine zeer geschikt voor vermindering van stress en het verbeteren van je wilskracht.

Vitamine D – Vitamine D levert net als vitamine C een bijdrage aan je immuunsysteem en is daarnaast benodigd voor het afbreken van mineralen zoals calcium. Dit maakt vitamine D ook erg belangrijk voor de sterkte en gezondheid van je botten. Omdat vitamine D in zeer weinig voedsel voorkomt en dan ook nog eens in zeer lage aantallen, wil ik iedereen aanraden om vitamine D te slikken. Vitamine D is verder namelijk alleen vanuit direct zonlicht op de huid te verkrijgen. Echter is dit vaak niet voldoende.

Daarnaast is het gebruik van vitamine D in combinatie met een gezonde voeding en goede training goed voor het makkelijker verliezen van gewicht.

Calcium & Magnesium – Calcium & magnesium zijn onmisbare mineralen voor de gezondheid van je botten. Dit is zeker van belang voor de mensen die al wat meer op leeftijd zijn. In dit meeste gevallen wil ik dan ook zeker aanraden om dit supplement dagelijks in te nemen.

Omega 3 vetzuren – Ondanks dat dit niet echt vitaminen zijn, is dit een supplement die dagelijks ingenomen zou moeten worden voor de ondersteuning van je algemene gezondheid en welzijn. De omega 3 vetzuren ondersteunen de werking van je hersenen, gaat stress tegen en geven je stofwisseling een extra boost, wat de verbranding van vet ten goede komt.

Als je vragen hebt of feedback wilt geven op dit artikel, kan je dat onderin deze pagina schrijven.

, , , ,