De beste krachttraining supplementen

De beste krachttraining supplementen

Voedingssupplementen worden tegenwoordig in vergelijking met eerdere jaren steeds meer gebruikt. Waar deze “supps” eerder vooral alleen in de bodybuilding wereld algemeen geaccepteerd waren, is het nu ook steeds vaker terug te vinden in de gewone fitness- en healthclubs. Helaas zijn er nog steeds mensen die deze supplementen associëren met een slechte naam.

Echter is er niks om druk over te maken en zelfs de meeste professionele trainers maken nu gebruik van voedingssupplementen. Bijna alle supplementen die hedendaags op de markt zijn, zijn van tevoren uitvoerig getest en over de jaren heen telkens verbeterd, met als resultaat veiligere en effectievere producten.

Wanneer je geïnteresseerd bent in voedingssupplementen die gericht zijn op krachttraining en het niveau en resultaten van je training een niveau omhoog wilt tillen, heb ik een aantal goede opties voor je.

De beste soorten supplementen voor krachttraining

1. Whey eiwit – Eiwitten zijn eigenlijk niet meer weg te denken uit de fitnessindustrie en is dan ook verantwoordelijk voor een flinke vooruitgang van deze industrie. De verzameling van vele verschillende aminozuren uit deze eiwitten zijn zeer effectief voor de opbouw van spiermassa en daarnaast onmisbaar voor herstel van de spieren. Een schepje eiwitpoeder in de morgen en een shake na je training, maken zeker de verschillen in je resultaten!

Echter zijn er zeer grote verschillen in de kwaliteit van eiwit. Meestal (dus niet altijd!) zijn de zeer goedkope varianten en diegene die te koop zijn bij de “huis, tuin & keuken” winkel vaak erg slecht van kwaliteit. Dit omdat de goede eiwit- en bouwstoffen vaak vervangen zijn door ongezonde vulling, conserveringsmiddelen en melkpoeder. Je snapt waarschijnlijk al dat dit je resultaten niet ten goede komt.

Serveringstip: Voor een makkelijke en gezonde shake neem je 1 à 2 scheppen eiwitpoeder, eventueel toegevoegd met stukjes fruit of een snufje siroop als je eiwitpoeder een naturel smaak heeft. Ik raad aan om halfvolle of magere melk te gebruiken met afmeting van 1 op 10. In het geval van 30 gram eiwitpoeder voeg je dan 300ml melk toe. Wanneer je je shake liever met water drinkt, raad ik aan om de afmeting 1 op 7 te hanteren om zo te voorkomen dat je shake te waterig gaat smaken. Bij een shake van 30 gram eiwitpoeder voeg je dan 210ml water toe.

2. Branched Chain Amino Acids (BCAA) – Wanneer het aankomt op aminozuren zijn BCAA’s je eerste keus. Aminozuren zijn de bouwstenen van je lichaam om spiermassa op te kunnen bouwen. Een grotere variëteit van de verschillende aminozuren in je voeding draagt bij aan meer resultaat dankzij sneller herstel en meer spiermassa.

Aminozuren zijn in te delen in de categorieën essentieel en niet-essentieel. De essentiële aminozuren kunnen niet zelf aangemaakt worden door het lichaam en zullen dus uit voeding en/of supplementatie gehaald moeten worden. Enkele essentiële aminozuren zijn leucine, iso-leucine en valine. Deze drie aminozuren vormen gezamenlijk BCAA. Probeer je erop te richten om naast deze BCAA’s te zorgen voor voldoende inname van andere aminozuren uit voeding (eiwitten) of supplementatie.

3. Pre-workout energie boosters – Voldoende energie is onmisbaar bij je training. Echter is het hedendaagse leven vaak hectisch en vermoeiend en energie is dan ook het vlak waar veel mensen op stuklopen. Pre-workout supplementen kunnen dan een zeer welkome toevoeging zijn. Vlakvoor je training neem je het supplement wat tijdens je training resulteert in een energie explosie wat resulteert in langer vol te houden en zwaardere setjes die je kunt maken. Daarnaast verhogen deze supplementen je stofwisseling en wordt de verbranding van vet gestimuleerd.

Echter kan de werking tussen de verschillende supplementen verschillen. Waar je bij sommige supplementen enkel een aantal weken resultaat merkt, blijven andere supplementen je altijd die energievoldoening geven. Het is dus even uitvinden welk supplement jij het beste bij jezelf vind passen.

4. Multivitaminen – Een gevarieerde en gezonde voeding met voldoende vitaminen en mineralen is van groot belang. Echter is het extra belangrijk om extra vitaminen via supplementatie binnen te krijgen als je veel en/of zwaar traint, of als het eten van groente en fruit er vaak bij in schiet. Voor meer informatie betreft vitaminen zou je zeker even een kijkje moeten nemen in mijn andere artikel “Welke vitaminen zijn belangrijk om extra te gebruiken?“.

5. Thermogene fat burners – Om meer spierdefinitie te krijgen, zijn er verschillende vet verbranders op de markt die je hierbij kunnen helpen (hierbij ga ik er vanuit dat je voeding al goed is). Groene thee extract, acetyl-carnitine, carnitine zijn zeer geschikte supplementen voor het op het juiste niveau houden van je insuline gehaltes en het voorkomen van vetopslag door overtollige calorieën.

Als je vragen hebt of feedback wilt geven op dit artikel, kan je dat onderin deze pagina schrijven.

, , , ,